LOADING

Type to search

NEWS Φυσικό Αέριο

Επενδυτικές ευκαιρίες πάνω από 2 δισ. μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας

Energy World
Share

Επιχειρηματικές συμφωνίες που θα μπορούσαν όταν ολοκληρωθούν να ξεπεράσουν και τα 2 δισ. ευρώ, βρέθηκαν σε προχωρημένο στάδιο στο περιθώριο του Ελληνοσαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στο Ριάντ.

Από τις πυκνές επαφές 4 υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και των 43 εκπροσώπων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που τους συνόδευαν, ξεχωρίζει η μεγάλη πετρελαϊκή συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και του παγκόσμιου πετρελαϊκού κολοσσού Aramco, αλλά και η είσοδος στην ελληνική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ACWA Power με εισηγμένη εταιρεία ως εταίρο.

Σε προχωρημένο στάδιο βρέθηκε και η συμφωνία για την δημιουργία ενός Κοινού Επενδυτικού Ταμείου μεταξύ των δύο χωρών, με αρχικό κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, με στόχο την χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων στην Ελλάδα, αλλά και η διασύνδεση Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας μέσω καλωδίου broadband. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ, που αναμένεται να φθάσει τα 1 δισ ευρώ.

Παράλληλα κλείστηκαν πολλές άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες μικρότερης κλίμακας στους τομείς, των τροφίμων, του τουρισμού, των κατασκευών και της υψηλής τεχνολογίας, μέσα απ’ τη διαδικασία των περίπου 300 B2B συναντήσεων. Συναντήσεις που αναμένεται να ωριμάσουν ως τους επόμενους δύο μήνες, όταν και, όπως ανακοίνωσε αργότερα ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο Επιχειρηματικό Φόρουμ, αυτή τη φορά στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο.

Η συμφωνία των ΕΛΠΕ
Προς συμφωνία για την προμήθεια πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία με τον ενεργειακό κολοσσό Aramco, βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στην χώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κίνηση των ΕΛΠΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της απεξάρτησης της χώρας από την Ρωσική ενέργειας και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Το θέμα εξετάστηκε και στην συνάντηση 1,5 ώρας που είχε με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Το καλώδιο από την Σιγκαπούρη
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο έργο που είχε προτείνει η Ελλάδα τον περασμένο φθινόπωρο, για τη διασύνδεση Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας μέσω καλωδίου broadband, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί το Ριάντ.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ, που αναμένεται να φθάσει τα 1 δισ. ευρώ και αποτελεί μέρος του έργου διασύνδεσης Σιγκαπούρης – Γένοβας.

Το «τρέχει» η εταιρεία ATCC και σε αυτό συμμετέχουν εταιρείες όπως η ΔΕΗ, η Cyta αλλά και εταιρείες κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών από την Ιταλία και άλλες χώρες.

Πλέον στο έργο θα εισέλθουν και οι Σαουδάραβες. Το καλώδιο, που θα ξεκινάει απ’ τη Σιγκαπούρη και θα καταλήγει στη Γένοβα περνώντας μέσα απ’ την Σαουδική Αραβία και έπειτα δια της Μεσογείου θα εισέρχεται στην Ελλάδα και αργότερα στην Ιταλία, θα λειτουργήσει ως μία «εθνική οδός» διακίνησης πληροφοριών.

Μία «εθνική οδός» που θα διασυνδεθεί με τα data centers που κατασκευάζονται οδηγώντας στην εποχή των γρήγορων αποκρίσεων στο διαδίκτυο και εν τέλει την ώθηση της ψηφιακής μετάβασης των οικονομιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του διμήνου θα έχει εκκινήσει τη λειτουργία της η Κοινοπραξία κα το πρότζεκτ.

Ετοιμάζει κάθοδο στην Ελλάδα η ACWA Power
Από τις επιχειρηματικές συναντήσεις προέκυψε και μια σημαντική κάθοδος στην ελληνικής αγορά ενέργειας.

Μιας από τις πιο σημαντικές εταιρείες στο χώρο της ανάπτυξης υποδομών παραγωγής καθαρής ενέργειας, η ACWA POWER, θα εισέλθει στην ελληνική αγορά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία, που διεξήγαγε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας που έχουν και σημαντική δραστηριότητα στις ΑΠΕ, σκοπεύει να εισέλθει σταδιακά αρχικά με την ανάπτυξη ενός μικρότερου πάρκου ΑΠΕ ισχύος 300 MW και αργότερα να αναπτύξει μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια.

Επίσης η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί και στο κομμάτι της ανάπτυξης του υδρογόνου, όπου η ίδια έχει επενδύσει ήδη πολλά κεφάλαια.

Για μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Το ταξίδι πήγε τουλάχιστον τρεις φορές καλύτερα από το αναμενόμενο όσον αφορά το αποτέλεσμα των ιδιωτικών επενδύσεων και όσον αφορά τις κυβερνητικές επαφές δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες», είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν σχεδιάζαμε το ταξίδι είχαμε θέσει ως στόχο για να είναι επιτυχημένο να γίνουν 100 περίπου διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ επιχειρήσεων από την Ελλάδα και από τη Σαουδική Αραβία, και όταν χθες στο τέλος της ημέρας δόθηκε ο τελικός κατάλογος των Β2Β συναντήσεων είχαν ξεπεράσει σε αριθμό τις 300!».

Απ’ την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης έστειλε το μήνυμα πως η σχέση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία είναι σήμερα καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε.

πηγή: ot.gr

EG

Tags: