LOADING

Type to search

NEWS ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

«Εξοικονομώ»: Λήγει σήμερα η υποβολή αιτήσεων

Energy World
Share

To νέο- αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» λήγει σήμερα, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων των πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το τελευταίο 3μηνο εκδόθηκαν περίπου 96.000 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για ένταξη στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι για την υπαγωγή στο «Εξοικονομώ», προαπαιτείται ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση ΠΕΑ.

Στην πλατφόρμα https://exoikonomo2021.gov.gr/, τις τελευταίες ημέρες, το σύστημα έκδοσης ΠΕΑ, το οποίο διαχειρίζεται το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), εξέδωσε πάνω από 2.000 πιστοποιητικά ημερησίως. Φυσικά, αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Μάλιστα, την Κυριακή, τα πιστοποιητικά ξεπέρασαν τα 2.400. Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότιεκτός από τα 96.000 ΠΕΑ που έχουν εκδοθεί, άλλα 4.700 πιστοποιητικά ανακλήθηκαν για διάφορους λόγους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν παράταση της προθεσμίας οριστικοποίησης των αιτήσεων στην ηλεκτρονική βάση του «Εξοικονομώ», όπως οι μηχανικοί, διότι μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων δεν έχουν προλάβει να επισυνάψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα. Σε εξέλιξη βρίσκονται περισσότερες από 35.000 αιτήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, 60.000 αιτήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εάν δοθεί παράταση θα είναι ολιγοήμερη, καθώς πρέπει να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων πολυκατοικίας, για την οποία έχει οριστεί ότι η πλατφόρμα ανοίγει την τρίτη εργάσιμη ημέρα μετά την λήξη υποβολής αιτήσεων μονοκατοικίας και μεμονωμένου διαμερίσματος.

Τα περισσότερα ΠΕΑ για ένταξη στο «Εξοικονομώ» εκδόθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης (πάνω 9.200), στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (8.900), στον Βόρειο και Νότιο Τομέα Αθηνών (3.900 και 3.700 αντίστοιχα), στην ΠΕ Αχαΐας (3.000), στην Ανατ. Αττική (2.900), στον Δυτικό Τομέα Αθήνας (2.800), στην ΠΕ Ιωαννίνων (2.800), στην ΠΕ Πειραιά (2.700), στην ΠΕ Λάρισας (2.500) και Ηρακλείου (2.200). Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων τα χαμηλότερα ποσοστά έκδοσης πιστοποιητικών καταγράφηκαν στην Ευρυτανία (180), στη Φωκίδα (230) και στα Γρεβενά (250) ενώ ιδιαίτερα χαμηλά κινήθηκαν οι εκδόσεις ΠΕΑ στα νησιά και ειδικά στην Ιθάκη (25), στην Ικαρία (40) και στην Άνδρο (60).

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το νέο «Εξοικονομώ», προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών. Ο αριθμός των πολιτών που επιθυμούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα έχει διπλασιαστεί, για αυτό και αναζητούνται έξτρα κονδύλια προκειμένου να ενταχθούν όσες περισσότερες κατοικίες πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Ως ένα από τα βασικά κριτήρια πρόκρισης των αιτήσεων για χρηματοδότηση έχει οριστεί η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων (σε ποσοστό 50%) καθώς και το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (σε ποσοστό 15%). Για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75% ενώ παρέχεται και η δυνατότητα άτοκου δανεισμού με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής. Γενικότερα, η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

Συνολικά, βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με τα προγράμματα εξοικονόμησης προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων στην Ελλάδα έως το 2030. Ήδη, προετοιμάζεται το νέο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να υποστηριχθούν περί τις 9.700 επιχειρήσεις (8.500 πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες) σε διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό κ.ά. αλλά και ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Τέλος, ολοκληρώθηκαν και οι προδιαγραφές του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ», με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 470 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν, μεταξύ άλλων, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δομές φροντίδας ηλικιωμένων, γραφεία, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι μουσείων και θεάτρων.

πηγή: energyin.gr

EG

Tags:

You Might also Like