LOADING

Type to search

Featured NEWS ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Ενεργειακή ακρίβεια: Το «Εθνικό Plan B» για ενισχύσεις από 2,5 έως 4 δισ. ευρώ

Energy World
Share

Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου για ενισχυμένη -σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα- στήριξη έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου. Και το ενδεχόμενο να «μην αρθεί η Ε.Ε. στο ύψος των περιστάσεων» είναι σφόδρα πιθανό, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ μεγαλύτερη σύγκλιση στο πρόβλημα των κινδύνων για την επάρκεια εφοδιασμού σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου και πολύ μικρότερη για την αντιμετώπιση της κρίσης των τιμών ρεύματος, που -σε επίπεδο νοικοκυριών και επιχειρήσεων- πλήττει με μεγαλύτερη σφοδρότητα την Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της υπέρμετρα υψηλής εξάρτησης των λιανικών τιμών από τις χονδρεμπορικές, που αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα περιμένει να δει προς τα πού φυσάει ο «ευρωπαϊκός αέρας», προτού ανακοινώσει τις αποφάσεις της, πράγμα που σημαίνει ότι το σημερινό μοντέλο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών -που αποτελεί από τον Σεπτέμβριο που ξέσπασε η κρίση τιμών το βασικό εργαλείο αντιμετώπισή της- θα ισχύσει και για τον Μάιο.

Από εκεί και πέρα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό τα εναλλακτικά πλάνα που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε το «εθνικό Plan B» να είναι έτοιμο προς εφαρμογή τον Ιούνιο, σε περίπτωση που δεν βγει «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες για γενναία ευρωπαϊκά μέτρα, όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα TTF που έχει προτείνει μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός. Μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας με στόχο τη συμπίεση της τιμής του φυσικού αερίου που θα παρασύρει και το κόστος των υπόλοιπων τεχνολογιών, καθώς και το σενάριο επιβολής ανώτατης τιμής ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής (φυσικό αέριο, λιγνίτης, υδροηλεκτρικοί σταθμοί).

Και στις δυο περιπτώσεις δεν θα επιδοτούνται οι καταναλωτές, αλλά οι παραγωγοί ρεύματος, με τη διαφορά να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό. Το δημοσιονομικό κόστος σε κάθε περίπτωση είναι πολύ υψηλό -οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2,5 έως και 4 δισ. ευρώ- και γι’ αυτό αναζητούνται αφενός εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, αφετέρου φόρμουλες ώστε να μην επιβαρύνει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Αμείωτη πίεση

Εν τω μεταξύ, η πίεση στην εγχώρια αγορά διατηρείται αμείωτη καθώς η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Απρίλιο κυμαίνεται κοντά στα 250 ευρώ/MWh, ελαφρά χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή ρεκόρ του Μαρτίου, προϊδεάζοντας για λογαριασμούς-φωτιά και για τον Μάιο. Την ίδια στιγμή, νοικοκυριά και επιχειρήσεις λαμβάνουν αυτές τις ημέρες τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς των προηγούμενων μηνών με τις υψηλές καταναλώσεις της περιόδου του χειμώνα.

Ενδεικτικό των δυσκολιών αποπληρωμής είναι η επισήμανση ανώτερου στελέχους μη καθετοποιημένης εταιρείας προμήθειας περί τριπλασιασμού των διακανονισμών πληρωμής το τελευταίο διάστημα, αλλά και η αύξηση των παραπόνων των καταναλωτών στη ΡΑΕ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που συνοδεύεται σε ορισμένες περιπτώσεις και από δικαστικές προσφυγές.

Στον αντίποδα, πίεση αντιμετωπίζουν και οι εταιρείες προμήθειας, ιδίως οι μη καθετοποιημένες, η οποία αντανακλάται σε κινήσεις όπως το μονομερές «σπάσιμο» συμβάσεων με σταθερά τιμολόγια.

πηγή: naftemporiki.gr

EG

Tags: