LOADING

Type to search

NEWS Φυσικό Αέριο

Ενέργεια: Μέτρα στήριξης και τον Μάιο

Energy World
Share

Eνα νέο πακέτο μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον Μάιο, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, περιλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος.

Παράλληλα, όπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πιθανότατα θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα η επιδότηση καυσίμων. Το πώς θα γίνει αυτό θα είναι συνάρτηση των αναγκών, των δυνατοτήτων και των προτεραιοτήτων που θα θέσει ο πρωθυπουργός, διευκρίνισε.

Χαμηλώνουν οι προσδοκίες
Η κυβέρνηση δείχνει να κινείται με δεδομένη την παράταση της διάρκειας του πολέμου, όπως προκύπτει από τα σχέδιά της για επέκταση των μέτρων, αλλά και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και το νέο, δυσμενέστερο μακροοικονομικό της σενάριο. Για το τελευταίο, το οποίο θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει στην Κομισιόν έως τις 30 Απριλίου, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε χθες ότι θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 3%, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 4,5%. Επομένως, οι απώλειες στο εισόδημα λόγω πολέμου εκτιμώνται σχεδόν στα 3 δισ. ευρώ. Οπως επισήμανε ο ίδιος ο υπουργός, η πρόβλεψη είναι πιο συντηρητική από την πρόσφατη του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% και της Τράπεζας της Ελλάδος για 3,8%. Ακόμη δυσμενέστερη είναι η νεότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, που εκτιμάται πλέον σε επίπεδο πάνω από 5%, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για 4,5% και της Τράπεζας της Ελλάδος για 5,2%.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες ότι η βοήθεια «προφανώς και θα συνεχιστεί» τον Μάιο, αλλά το ποια μορφή θα έχει αυτή «θα το δούμε», σε συνάρτηση με τις αντοχές του προϋπολογισμού, αλλά και με «το τι πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα». Στο σημείο αυτό θύμισε ότι για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους χρειάζονται 250 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το 2023, προκειμένου να διατηρηθεί η προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και να επεκταθεί η τελευταία και στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, θα απαιτηθούν 2 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ως «όπλο στη φαρέτρα» της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας υπήρξε επιφυλακτικός. Δεν την απέκλεισε, αλλά είπε ότι «υπάρχουν προτεραιότητες» και ότι «θα πρέπει αυτό που θα κάνουμε να καταλήξει στο πορτοφόλι του καταναλωτή», κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ισχύσει με τον μειωμένο ΦΠΑ, αφού μπορεί να απορροφηθεί από την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η κυβέρνηση περιμένει, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα, τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συγκεκριμένα στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Επίσης, τον Μάιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας το 2023 και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν. Με βάση τα παραπάνω θα λάβουμε τις αποφάσεις μας, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Πάντως, τις επόμενες μέρες, ο ίδιος είπε ότι 500 εκατ. ευρώ θα φτάσουν στο πορτοφόλι του καταναλωτή από την επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ, την επιδότηση των καυσίμων, τη βοήθεια στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους οδηγούς ταξί. Οι πλατφόρμες ανοίγουν αυτή την εβδομάδα και οι πληρωμές θα γίνουν την επόμενη.

πηγή: kathimerini.gr

EG

Tags:

You Might also Like