Ενάντια στον Nord Stream 2 ο Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην προοπτική μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής μέσω του αγωγού Nord Stream II, μιλώντας την Τρίτη πριν από το γεύμα εργασίας που είχε με τους αρχηγούς των χωρών της Βαλτικής.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τους προέδρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας στο Λευκό Οίκο για να συζητήσουν θέματα ενέργειας και ασφάλειας.

«Η Γερμανία συνδέεται μέσω ενός αγωγού με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να κληθεί να πληρώσει στη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια για ενέργεια», δήλωσε ο Τράμπ και πρόσθεσε, «Και λέω, τι συμβαίνει εδώ; πώς γίνεται η Γερμανία να πληρώνει τόσα πολλά χρήματα στη Ρωσία για τη σύνδεση ενός αγωγού; Αυτό δεν είναι σωστό».

Επιπλέον των ΗΠΑ, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, αντιτίθενται στον αγωγό Nord Stream II, ισχυριζόμενες ότι θα αυξήσει τη ρωσική επιρροή στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Το Νοέμβριο του 2017, το δανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στις αρχές της χώρας να απαγορεύσουν την κατασκευή του Nord Stream II στα χωρικά ύδατα της Δανίας.

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν νωρίτερα ότι θα βρουν μια εναλλακτική διαδρομή στην περίπτωση της απόρριψης της υπάρχουσας διαδρομής εκ μέρους της Δανίας.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream ΙΙ έχει σχεδιαστεί ώστε να παραδίδει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, με δυναμικότητα 55 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Στις 27 Μαρτίου, το έργο έλαβε άδεια για την κατασκευή και λειτουργία του συστήματος αγωγών στη Γερμανία.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες, τις E. ON, Wintershall, Shell, OMV και Engie.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More