LOADING

Type to search

Featured Ειδήσεις Ηλεκτρισμός & EV

Εμπόδια στις επενδύσεις των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Share

Προβληματισμός επικρατεί σε ξένους και εγχώριους ενεργειακούς ομίλους ως προς την εκκίνηση των επενδυτικών τους σχεδίων για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διαφαινόμενη άνοδος των επιτοκίων δανεισμού εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού αλλά και η κυβερνητικές αποφάσεις για τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών και το «πλαφόν» στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να τρενάρουν τα σχέδια ανάπτυξης των νέων CCGTs.

Η τύχη… των επενδυτικών αποφάσεων

Ενδεικτική του κλίματος είναι η απάντηση που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων την περασμένη εβδομάδα σε ερώτηση μετόχου για την τύχη της επενδυτικής απόφασης ως προς τη σχεδιαζόμενη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 826 MW της Elpedison στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σιάμισιης έκανε γνωστό ότι τις επόμενες εβδομάδες οι μέτοχοι (ΕΛΠΕ και Edison) θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή του CCGT ή αν το σχέδιο υλοποίησης θα πάει για αργότερα.

Τις ανησυχίες των μετόχων αναφορικά με το ύψος των κεφαλαίων και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τέτοιες επενδύσεις στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου προσπάθησε να καθησυχάσει πρόσφατα και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil. Ο Πέτρος Τζαννετάκης στη διάρκεια της τελευταίας τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές ρωτήθηκε για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν εν μέσω κρίσης στην κατασκευή με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή. Έσπευσε να σημειώσει πως οι δύο εταίροι έχουν διαθέσει μόλις από 50 εκ. ευρώ ο καθένας και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα προέλθουν από δανεισμό.

Αλλά και η ΔΕΗ, αν και η διοίκηση της έχει αναγγείλει την πρόθεση της να μετατρέψει την «Πτολεμαϊδα V» το 2025 από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου, εντούτοις η ανάγκη διασφάλισης ενεργειακής επάρκειας με την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων, οδηγεί την εταιρεία στη λήψη των τελικών αποφάσεων της μετά το καλοκαίρι.

Στη φάση επίσης της λήψης επενδυτικής απόφασης αναφορικά με το CCGT ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου.

Τα μηνύματα

Πηγές ξένου επενδυτή που εμπλέκεται σε ένα από τα προαναφερόμενα επενδυτικά σχέδια, σημειώνουν στον ΟΤ, ότι «υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες που μας οδηγούν σε πιο ενδελεχή αξιολόγηση των πλάνων μας για τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία στο οικονομικό περιβάλλον είναι σημαντικές και απρόβλεπτες ως προς την εξέλιξη τους», εξηγεί και συνεχίζει: «Βλέπουμε ήδη τον υψηλό πληθωρισμό και την επιρροή του στο κόστος δανεισμού, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος πρώτων υλών και εξοπλισμού είναι ιδιαίτερα υψηλό».

Στα αρνητικά, προσθέτει και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης: «Διαπιστώνουμε μία στροφή στον κρατισμό. Έχουμε την περίπτωση της φορολόγησης των κερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τον σχεδιασμό επιβολής πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών. Τέτοιες αποφάσεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι για την υλοποίηση επενδύσεων», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι μιλώντας στον ΟΤ.

Πάντως μέχρι το τέλος του Ιουλίου οι όμιλοι που σχεδιάζουν τις προαναφερόμενες επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 1 δις. ευρώ θα έχουν καταλήξει στις τελικές τους αποφάσεις.

Πηγή: ot

ΓΒ

Tags:

You Might also Like