ΕΛΕΤΑΕΝ: Οι ΑΠΕ είναι η πλέον ανταγωνιστική μορφή ενέργειας

Πάνω από 450 άτομα παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την Ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ, με θέμα «Οι επενδύσεις Α.Π.Ε. -και ειδικότερα αιολικών πάρκων- ενώπιον των διαγωνισμών και του νέου μηχανισμού στήριξης». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της ΟΤΕ Academy στο Μαρούσι.

Η μεγάλη αυτή συμμετοχή αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την αγωνία του κλάδου για το νέο πλαίσιο των ανταγωνιστικών διαδικασιών.

Την εναρκτήρια και κεντρική ομιλία της Ημερίδας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Μπουλαξής.

Στην πρώτη συνεδρία που ακολούθησε οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών:

  • κ. Κωνσταντίνος Βενετσάνος από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος,
  • κ. Νίκος Νεζερίτης από την Alpha Bank
  • κ. Αλέξανδρος Παναγιωτάκης από την Τράπεζα Πειραιώς
  • και κ. Γιάννης Σαράτσης από τη Eurobank

συζήτησαν με τον κ. Διονύση Παπαχρήστου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον κ. Παναγιώτη Παπασταματίου, Διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ για τη χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ υπό το νέο καθεστώς.

Στη συζήτηση παρενέβησαν ο κ. Χάρης Δαμάσκος από την EBRD και ο Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ κ. Παντελής Μπίσκας.

Στη δεύτερη συνεδρία ο κ. Διονύσης Παπαχρήστου (ΡΑΕ), ο Δ/νων Σύμβουλος της CosmoONE κ. Θανάσης Πετμεζάς, υπό το συντονισμό του Προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτη Λαδακάκου, συζήτησαν αναλυτικά με το κοινό τις λεπτομέρειες της πρώτης προκήρυξης των διαγωνισμών ΑΠΕ.

Τα βασικά συμπεράσματα από τις τοποθετήσεις και τις συζητήσεις κατά την διάρκεια της Ημερίδας της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι τα ακόλουθα:

  1. Οι ΑΠΕ είναι η πλέον ανταγωνιστική μορφή ενέργειας και το γεγονός αυτό επιτρέπει να είναι απόλυτα εφικτές πάρα πολύ μεγάλες διεισδύσεις στο ηλεκτρικό σύστημα.
  2. Στο εξής η συζήτηση δεν θα επικεντρώνεται στο κόστος των ΑΠΕ, αλλά στη χωροθέτηση και τους τρόπους ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες μεγάλες επενδύσεις.
  3. Οι ΑΠΕ είναι ώριμες για να συμμετάσχουν με ισότιμο και ανταγωνιστικό τρόπο στην ηλεκτρική αγορά. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο που ακολουθεί και η χώρα μας, προβλέπει εργαλεία και θεσμικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν στις ΑΠΕ να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες υποχρεώσεις τους προς όφελος των καταναλωτών και των επενδυτών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, η Πολιτεία δεν είναι παράλογη να απαιτήσει από τις νέες επενδύσεις υποχρεώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατό, τεχνικά, να ανταπεξέλθουν.
  4. Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τη δύναμη και τη διάθεση να στηρίξει -όπως πάντοτε έκανε- τις αναγκαίες επενδύσεις.
  5. Η στενή συνεργασία τραπεζών και επενδυτών πρέπει πλέον να ξεκινά νωρίς, προκειμένου οι επενδυτές να έχουν εικόνα των όρων χρηματοδότησης πριν συμμετάσχουν σε διαγωνισμό.
  6. Η διατήρηση της βιωσιμότητας του συστήματος πληρωμών ΑΠΕ και του Ειδικού Λογαριασμού είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Ακολούθησαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια στη διαδικασία του διαγωνισμού. Τα μαθήματα έγιναν σε 7 ομάδες και τα παρακολούθησαν συνολικά 160 άτομα. Οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση των στελεχών της CosmoONE, εκπαιδεύτηκαν στη διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής, τη διαδικασία αίτησης και ανάρτησης δικαιολογητικών και την διαδικασία της μισάωρης δημοπρασίας, «τρέχοντας» ένα πραγματικό σενάριο διαγωνισμού σε προσομοίωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More