LOADING

Type to search

NEWS Φυσικό Αέριο

Ειδικοί επικρίνουν την απροθυμία του Βερολίνου να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια

Energy World
Share

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα του, η Γερμανία έχει γίνει το επίκεντρο μιας συζήτησης σχετικά με το εάν η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις αγοράζοντας ενέργεια από τη Μόσχα.

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εισάγει περισσότερη ενέργεια από τη Ρωσία από τη Γερμανία. Τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ ρέουν καθημερινά από τη Γερμανία στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα. Καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, οι ειδικοί υπολόγισαν τη συνολική δαπάνη της Ευρώπης στη Ρωσία σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Αλλά το να πάμε χωρίς ρωσική ενέργεια σημαίνει «απώλεια 3% έως 5% του ΑΕΠ», που μεταφράζεται στο ότι «μερικοί άνθρωποι δεν κερδίζουν πλέον καθόλου χρήματα. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ, πάρα πολλοί», εξήγησε ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ στο δημόσιο ραδιόφωνο DLF στις 19 Μαρτίου.

«Εάν ορισμένοι τομείς, όπως η χημική βιομηχανία ή η χαλυβουργία, δεν μπορούν πλέον να παράγουν, ολόκληρες οι αλυσίδες εφοδιασμού θα καταρρεύσουν. Όχι μόνο επηρεάζονται αυτοί οι τομείς, αλλά ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία καταρρέει σε πολλά σημεία», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από Γερμανούς ειδικούς.

Το επιχείρημα ότι ορισμένοι εργαζόμενοι θα έμειναν χωρίς δουλειά είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, απάντησε ο σημαντικός οικονομολόγος Ρούντιγκερ Μπάχμαν. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση μετατόπισε το βάρος από τους λίγους στους πολλούς με επιτυχημένες πολιτικές όπως το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης εργασίας, πρόσθεσε.

«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΩΡΑ;» αναρωτήθηκε ο Μπάχμαν σε ένα tweet. «Στο τέλος, το ποιος υποφέρει οικονομικά από ένα ενεργειακό μποϊκοτάζ είναι ένα πολιτικό ζήτημα», είπε.

«Γιατί μια κεντροαριστερή κυβέρνηση, από όλα τα πράγματα, δεν το βλέπει αυτό;» σημείωσε.

Η θέση του ενισχύθηκε από τη Βερόνικα Γκριμ, ένα από τα πέντε μέλη του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και μια από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους της χώρας.

«Συμφωνώ 100%. Σημαντικά και σωστά σημεία του Ρούντιγκερ Μπάχμαν», έγραψε στο Twitter η Γκριμ.

«Θα πρέπει να αποδεχτούμε την απώλεια της ευημερίας μεσοπρόθεσμα ούτως ή άλλως αν θέλουμε να ανεξαρτητοποιηθούμε από τη Ρωσία», είχε πει προηγουμένως.

Σύμφωνα με μια έρευνα από τις 18 Μαρτίου που διεξήχθη από το infratest dimap, το 73% των ψηφοφόρων των Πρασίνων θα υποστήριζε τη διακοπή εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Το 51% των συντηρητικών ψηφοφόρων του CDU/CSU είναι υπέρ, το 50% του σοσιαλδημοκρατικού SPD και το 33% του φιλελεύθερου FDP.

Το γερμανικό κυβερνητικό ερευνητικό ινστιτούτο Leopoldina είχε διαπιστώσει ότι βραχυπρόθεσμα θα ήταν δυνατό να λειτουργήσει η οικονομία χωρίς αέριο από τη Ρωσία.

«Το έγγραφο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν διαχειρίσιμη για τη γερμανική οικονομία», ανέφερε το δελτίο τύπου.

Ο ίδιος ο Μπάχμαν συνέγραψε μια μελέτη που προσέδεσε τις οικονομικές επιπτώσεις μιας άμεσης διακοπής της εισαγωγής ρωσικής ενέργειας στο 3% του ΑΕΠ.

πηγή: euractiv.gr

EG

Tags:

You Might also Like