LOADING

Type to search

NEWS ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΑ Φυσικό Αέριο

ΕΕ: Συμφωνία φυσικού αερίου και υδρογόνου με την Αργεντινή

Avatar
Share

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε μη δεσμευτική συμφωνία με την Αργεντινή για τη διευκόλυνση του σταθερού εφοδιασμού της Ευρώπης με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με αντάλλαγμα τη συνεργασία στον τομέα της πράσινης ενέργειας και το Μπουένος Άιρες που κυριαρχεί στη διαρροή αερίου.

Οι οικονομικές σχέσεις της Ευρώπης με την Αργεντινή, μια χώρα με περισσότερους από 45 εκατομμύρια κατοίκους, είναι ισχυρές. Παρά τη γεωγραφική απόσταση, οι επενδύσεις της ΕΕ στη χώρα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των ξένων επενδύσεων.

Ομοίως, το μπλοκ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αργεντινής, μετά τη Βραζιλία και την Κίνα, όπως τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τον Ιούνιο, όταν επισκέφθηκε τη χώρα.

Και, ενώ η πιο ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της αντίστοιχης λατινοαμερικανικής Mercosur έχει αρχίσει να υποχωρεί, η Φον Ντερ Λάιεν συμφώνησε σε διμερή συμφωνία με το Μπουένος Άιρες τη Δευτέρα (17 Ιουλίου). Ακολουθεί μάλιστα παρόμοια συμφωνία για υλικά που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο.

“Η Ευρώπη και η Αργεντινή συνεργάζονται για έναν πιο ασφαλή, βιώσιμο και ευημερούντα κόσμο”, δήλωσε.

Η μη δεσμευτική συμφωνία αφορά τέσσερις βασικές πτυχές: το υδρογόνο και τα παράγωγά του, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, οι δύο εταίροι δεσμεύτηκαν να “επιτρέψουν τη σταθερή παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Δημοκρατία της Αργεντινής στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο για τη δική της κατανάλωση ενέργειας, είναι ένας σοβαρός παίκτης στη βιομηχανία φυσικού αερίου – ενισχυμένη από το πλούσιο σχιστολιθικό αέριο που προέρχεται από τη Vaca Muerta στα νοτιοδυτικά.

Για να εξάγει τον “πλούτο” της αυτό, το Μπουένος Άιρες επεξεργάζεται νόμο για την ενίσχυση της βιομηχανίας υγροποιημένου φυσικού αερίου – με στόχο να αρχίσει να εξάγει σε κλίμακα ήδη από το 2027.

Η συμφωνία επιμένει ότι η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι “σύμφωνη με τους αντίστοιχους μακροπρόθεσμους στόχους [της ΕΕ και της Αργεντινής] για την απαλλαγή από τον άνθρακα και σύμφωνη με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού”.

Διαβάστε επίσης:

Πιθανώς ως παραχώρηση προς τις Βρυξέλλες, η συμφωνία επιμένει επίσης ότι η Αργεντινή πρέπει να αντιμετωπίσει τις πηγές φυσικού αερίου που παρουσιάζουν διαρροές. Το 2022, τουλάχιστον μία νέα γεώτρηση φυσικού αερίου γινόταν στη Vaca Muerta κάθε μήνα.

Εν τω μεταξύ, η πρώην ΜΚΟ Center for Human Rights and Environment με έδρα την Αργεντινή προειδοποίησε το 2018 ότι τουλάχιστον το 5% του παραγόμενου αερίου εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, συχνά λόγω του ότι οι φορείς εκμετάλλευσης εξαερίζουν τα πλεονάσματα για να διατηρήσουν την επιχειρησιακή ασφάλεια.

“Οι συμμετέχοντες προσπαθούν να μειώσουν τις διαρροές μεθανίου στην αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτού φυσικού αερίου στο μέγιστο τεχνικά εφικτό επίπεδο”, τονίζεται στη συμφωνία ΕΕ-Αργεντινής, προσθέτοντας ότι οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της “εξαέρωσης και της καύσης”.

Τόσο η εξαέρωση όσο και η καύση είναι συνήθεις μέθοδοι για να διασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός παραγωγής δεν θα υποστεί ζημιά από την υπερβολική ποσότητα ορυκτού αερίου. Δεδομένου του ακραίου αντίκτυπου του μεθανίου στο κλίμα, που είναι 28 φορές χειρότερος από το CO2 σε 100ετή βάση, η ανεξέλεγκτη εξαέρωση συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο βλαβερών για το κλίμα υποπροϊόντων της παραγωγής ορυκτού αερίου.

Η συμφωνία επισημαίνει επίσης την ενσωμάτωση του “ανακτημένου μεθανίου στην αλυσίδα εφοδιασμού”. Το μεθάνιο που διαφορετικά θα διαρρέει στην ατμόσφαιρα μπορεί να συλλεχθεί και να χρησιμοποιηθεί κανονικά. Μια βασική πηγή μπορεί να είναι οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, όπως ο Norte III στο Μπουένος Άιρες, οι οποίοι ευθύνονται για περίπου το ήμισυ των εκπομπών μεθανίου της πόλης.

Συντονισμός για τις πράσινες τεχνολογίες

“Σε μεγάλα τμήματα της όμορφης χώρας σας, στο μεγάλο οροπέδιο του Νότου, μπορείτε να ακούσετε μόνο έναν ήχο: αυτός είναι ο ήχος του ανέμου, που τρέχει ανενόχλητος”, εξήγησε η von der Leyen τον Ιούνιο μιλώντας σε στελέχη επιχειρήσεων.

Η Αργεντινή έχει όλα όσα χρειάζονται για να γίνει μια “ατμομηχανή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, είπε, προσθέτοντας ότι “οι εξαιρετικοί άνεμοι της Παταγονίας είναι μια ευλογία της φύσης”.

Στην πράξη, η συμφωνία ΕΕ-Αργεντινής είναι φτωχή σε λεπτομέρειες – εκτός από τη δέσμευση να “διευκολυνθούν οι επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την αύξηση του εμπορίου ενέργειας μεταξύ των συμμετεχόντων”.

Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις αναμένεται να προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από την  Πρωτοβουλία “European Getaway”, η οποία έχει μια προσέγγιση “Team Europe”, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ επενδύουν υπό τη σημαία του μπλοκ.

Πηγή: euractiv.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like