LOADING

Type to search

Ειδήσεις Φωτοβολταϊκά

ΕΕ: Στόχος το 1TW ηλιακής ενέργειας έως το 2030

Share

Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να φτάσει το 1TW ηλιακής εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030, την ώρα που ο τομέας των φωτοβολταικών καταγράφει αλματώδη πρόοδο, με τις παγκόσμιες οικονομίες να αναπτύσσουν συνεχώς πράσινες τεχνολογίες.

Πέρσι, η ΕΕ απασχολούσε περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης:

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτενής αναφορά έγινε στην εργασιακή απασχόληση και στο γεγονός ότι η «ηλιακή επανάσταση» θα είναι εφικτή μόνο αν οι εταιρείες καταφέρουν να εκπαιδεύσουν αρκετούς εξειδικευμένους εργαζομένους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός τοπικών, πράσινων και σταθερών θέσεων απασχόλησης.

Ο Πρόεδρος της SolarPower Europe Αριστοτέλης Χαντάβας, και Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο SolarPower Europe, επισήμανε όμως και τα εμπόδια που παραμένουν ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το ενεργειακό σύστημα και η κοινωνία.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξασφάλισης σταθερότητας στην αγορά, αύξησης του αριθμού των εξειδικευμένων εργαζομένων, ανάπτυξης ευέλικτων δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και τη δημιουργία μιας αξιόπιστης αλυσίδας εφοδιασμού.

Η Ευρώπη όπως είπε έχει να κάνει μια επιλογή, είτε να τρέξει στο δρόμο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον εξηλεκτρισμό, την ενεργειακή ασφάλεια, την ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος, είτε να συνεχίσει τη λάθος πορεία, παρασυρόμενη από την κρίση και την εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε επίσης:

Η ηλιακή ενέργεια μείωσε τις εισαγωγές

Η ηλιακή ενέργεια έχει ενταθεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ηπείρου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Περίπου 41,4 GW ηλιακής ενέργειας εγκαταστάθηκαν στην ΕΕ το 2022, αρκετά για να τροφοδοτήσουν περισσότερα από 12 εκατομμύρια επιπλέον νοικοκυριά με ηλιακή ενέργεια – και να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά περισσότερα από 100 δεξαμενόπλοια LNG.

Αυτά τα νούμερα υπερβαίνουν και τις πιο φιλόδοξες προβλέψεις μας για το 2021, συνιστώντας τρανή απόδειξη για τις πραγματικές δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας αλλά και την απίστευτη δουλειά που έχει γίνει στον κλάδο τον τελευταίο χρόνο.

Τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, μετά την δυναμική εισήγηση της SolarPowerEurope υπερ μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τομέα. Πρόκειται για την πρώτη στο είδος της στρατηγική για την επέκταση της ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ, που θέτει στόχο 750 GWdc δυναμικότητας της ΕΕ έως το 2030. Η ρότα του ταξιδιού έχει χαραχθεί.

Το 2023, όπως προέβλεψε ο κ. Χαντάβας αναμένουμε περίπου 54 GW νέας ηλιακής ενέργειας. Σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σενάριο, προβλέπεται να φτάσουν έως και 68 GW.

Xρειάζονται 60 GW το 2023

Η IEA υποστηρίζει ότι η ΕΕ χρειάζεται ήδη 60 GW νέας ηλιακής ενέργειας το 2023, για να αναπληρώσει το έλλειμμα σε ρωσικό φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, το 2023 θα υπάρχει συνεργασία με τη βιομηχανία, τους φορείς χάραξης πολιτικής αλλά και τους πολίτες, σε ένα αγώνα προετοιμασίας για την ηλιακή ενέργεια. Ο κ. Χαντάβας, σε πρόσφατο μήνυμά του προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού είχε εστιάσει στο νέο ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά από μια χρονιά έντονων γεωπολιτικών προκλήσεων, θέτοντας παράλληλα πέντε βασικές προτεραιότητες για το 2023.

1. Δραστική αύξηση των εγκαταστατών ηλιακών συστημάτων. Πολύ περισσότεροι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, εάν υπήρχαν περισσότεροι εξειδικευμένοι τεχνικοί για την εγκατάσταση και τη σύνδεση στο δίκτυο των ηλιακών τους συστημάτων. Η βελτίωση των διαδικασιών εγκατάστασης είναι η κορυφαία προτεραιότητα.

2. Διατήρηση της ρυθμιστικής σταθερότητας. Ενώ οι Ευρωπαίοι θέλουν ηλιακή ενέργεια και οι επενδυτές είναι έτοιμοι, τα λανθασμένα μηνύματα από τις κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά τη σημερινή γιγάντια ηλιακή δυναμική.

3. Επάρκεια δικτύου. Οι εμπλεκόμενοι στην ηλιακή ενέργεια αναφέρουν όλο και περισσότερο ζητήματα σύνδεσης στο δίκτυο, τόσο σε επίπεδο μεταφοράς όσο και σε επίπεδο διανομής. Πρέπει να λάβουμε πιο σοβαρά υπόψη αυτή την πρόκληση και επίσης να παρέχουμε τη δυνατότητα ευελιξίας μέσω του καθορισμού ενδεικτικών στόχων για το 2030 για την αποθήκευση ενέργειας.

4. Εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών. Η ηλιακή ενέργεια αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια αδειοδότησης καθώς και διοικητικές προκλήσεις. Για να απορροφηθούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας που θα έρθουν χρειαζόμαστε βελτιωμένο χωροταξικό σχεδιασμό και διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες πρέπει να σχεδιάζονται σε αρμονία με τους ανθρώπους και τη φύση.

5. Ενίσχυση της πρόσβασης στην πράσινη και αξιόπιστη παραγωγή. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να προμηθεύεται ηλιακά προϊόντα με βιώσιμο τρόπο από αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού. Η ΕΕ δεν μπορεί να ανταλλάξει μια εξάρτηση με μια άλλη. Μια ισχυρή εγχώρια ηλιακή βιομηχανία, στο επίκεντρο μιας διαφοροποιημένης, παγκόσμιας ηλιακής αλυσίδας εφοδιασμού, είναι ύψιστης σημασίας.

Πηγή: newmoney.gr

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *