ΕΕ: Ο κορονοϊός «δεν θα σκοτώσει» την Πράσινη Συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) για τη μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα μέχρι το 2050 θα συνεχιστεί παρά την πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε ο επικεφαλής της βιομηχανίας της βιομηχανίας στην ΕΕ.

Ορισμένοι φορείς φοβούνται ότι οι κυβερνήσεις θα εγκαταλείψουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών ή την άμβλυνση του κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιβάλλουν στους ρυπογόνους τομείς, προκειμένου να ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την εξάπλωση του ιού.

«Το Green Deal δεν έχει τελειώσει … Θα πρέπει να εργαστούμε για πιο οικολογικές λύσεις», δήλωσε ο Thierry Breton, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Ο κορονοϊός θα αλλάξει αναπόφευκτα αυτές τις συζητήσεις, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος της απανθρακοποίησης, είπε.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες επανεξέταζαν τις δραστηριότητές τους για την αντιμετώπιση ζητημάτων που περιλαμβάνουν το κόστος του άνθρακα προτού ο COVID-19 διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, ανέφερε η Breton.

Πώς επηρεάζεται η βιομηχανία από την πτώση των τιμών άνθρακα

Μόλις εννέα ημέρες πριν, η ΕΕ παρουσίασε ένα σχέδιο για να κατευθύνει τη βιομηχανία προς το στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στο μηδέν μέχρι το 2050 – ένας στόχος που θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις για την ανακαίνιση εργοστασίων με εξοπλισμό χαμηλού άνθρακα.

Έκτοτε, εταιρείες όπως η ArcelorMittal, η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, δήλωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή στην Ευρώπη λόγω των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και της πτώσης της ζήτησης.

Η μείωση της παραγωγής σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανικές εκπομπές αναμένεται να μειωθούν φέτος κατά περισσότερο από 20 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες Energy Aspects στο Reuters, αναθεωρώντας μια προηγούμενη πρόβλεψη ότι οι βιομηχανικές εκπομπές θα μειωθούν φέτος κατά 10 εκατομμύρια-20 εκατομμύρια τόνους.

Οι τιμές άνθρακα στην ΕΕ έχουν καταρρεύσει εν μέσω της πανδημίας, μειώνοντας την τιμή των αδειών ρύπανσης που πρέπει να αγοράζουν οι επιχειρήσεις για να καλύψουν τις εκπομπές τους. Αλλά η πτώση των τιμών του άνθρακα θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα κονδύλια για να βοηθήσουν τους βιομηχανικούς τομείς στην επίτευξη των στόχων για την ενεργειακή μετάβαση.

Με πληροφορίες από το Reuters

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More