Είδος πολυτελείας η θέρμανση – Από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διανομή του πετρελαίου

«Βαθιά» το χέρι στην τσέπη ετοιμάζονται να βάλουν, για άλλη μια χρονιά, χιλιάδες οικογένειες για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ δεν είναι λίγες αυτές που και φέτος δεν θα το δουν… ούτε ζωγραφιστό. Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεσή του, με την τιμή του να αναμένεται να «εκτοξευθεί» στο 1,10 ευρώ στην Αττική, 1,15 στην επαρχία και 1,20 στα νησιά!

«Τα έξοδα είναι πάρα πολλά, ο μισθός πολύ μικρός για να αντεπεξέλθουμε σε όλες τις υποχρεώσεις. Μένουμε σε πολυκατοικία με την γυναίκα μου και τα δυο μας παιδιά. Φέτος δεν ξέρουμε αν θα αγοράσουμε πετρέλαιο. Αδυνατούμε. Τι να πω εύχομαι ο χειμώνας να μην είναι βαρύς», δηλώνει στο Newsit.gr ένας 48χρονος.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί, πως οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να προσβλέπουν στο επίδομα θέρμανσης (12,5 λεπτά ανά λίτρο), καθώς η κατάθεση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, θα πραγματοποιηθεί μετά τις 16 Ιανουαρίου, ενώ για όσους καθυστερήσουν να προχωρήσουν στην αγορά του πετρελαίου, η κατάθεση θα γίνει τον Ιούλιο του 2019.

«Η τιμή είναι υψηλή, γιατί τα τρία τέταρτα είναι φόρος»

Μιλώντας στο newsit.gr, η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Τζάγκα σημειώνει πως «το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πανάκριβο, από την άλλη ο κόσμος δεν έχει χρήματα όποτε θα πάρει πάλι μικρές ποσότητες».

«Επίσημη έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θα είναι η 15η Οκτωβρίου. Λόγω μεγάλης αύξησης διεθνώς στην τιμή στο βαρέλι, υπολογίζεται στην 1.10 το λίτρο στην Αττική, στην επαρχία 1.15 και στα νησιά 1.20.

Δυστυχώς είναι πολύ υψηλή η τιμή διότι έχουμε τα τρία τέταρτα της τιμής φόρο. Η ομοσπονδία λοιπόν βενζινοπωλών Ελλάδας αυτό που ζητάει για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση είναι να μειωθεί ο ειδικός φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Για να καταλάβετε όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ο ειδικός φόρος ήταν 230 στα καύσιμα στα χίλια λίτρα και είχαν υποσχεθεί πως θα τον πάνε στα 60. Αυτή την στιγμή είναι 280 ευρώ τα χίλια λίτρα.

«Παίρνουν πετρέλαιο σαν να έχουν… γαλατάδικο»

Άρα καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όταν δίνουμε 1.5 ευρώ καύσιμο το 1 ευρώ είναι ο ειδικός φόρος. Είναι πανάκριβο, από την άλλη ο κόσμος δεν έχει χρήματα θα πάρει πάλι μικρές ποσότητες, δηλαδή τα τελευταία χρόνια μοιράζεται το καύσιμο σαν να είναι αυτοκίνητο «γαλατάδικο».

Το κάθε ένα άτομο που παραλαμβάνει παίρνει 250 με 300 ευρώ και πρέπει να σας πω ότι ενώ κανονικά η τιμή από 500 ευρώ και κάτω είναι υψηλότερη πολλοί συνάδελφοι επειδή θέλουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους παίρνουν την ίδια τιμή και στα λίγα λίτρα σαν να είναι 500 λίτρα και πάνω».

«Tips» για την παραλαβή του πετρελαίου

Δίνοντας tips για την αποφυγή εξαπάτησης σημειώνει πως «είναι παρά πολύ σημαντικό αυτό σε μια δύσκολη εποχή εμείς είμαστε κοντά. Εκείνο που πρέπει όμως να θυμάται ο καταναλωτής είναι ότι τώρα πρέπει να καθαρίσει της δεξαμενές του, να είναι έτοιμος και όταν θα παραλάβει, θα είναι κοντά στην παραλαβή δεν θα φύγει από την παραλαβή, θα παρακολουθεί, θα έχει μετρήσει τι καύσιμο έχει η δεξαμενή και όταν τελειώσει η παραλαβή και ησυχάσει το καύσιμο θα το ξαναμετρήσει. Αν έχουν διάφορες, προσέξτε, θα γράψει επάνω στο τιμολόγιο «με επιφύλαξη» και θα ειδοποιήσει την εταιρεία ότι έχει διαφορά»

Επιπλέον, η ομοσπονδία βενζινοπωλών Ελλάδας, για ακόμη μια φορά, ζητά από την κυβέρνηση να μειωθεί ο ειδικός φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς ο τιμές έχουν εκτοξευθεί.

Σημειώνεται, ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων εμπόρων (ΠΟΠΕΚ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημερώνει τους καταναλωτές με ακριβή στοιχεία, για τους συντελεστές διαμόρφωσης των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων:

* Ο Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους, ορίζεται καθημερινά σε διακόσια ογδόντα (280) ευρώ το χιλιόλιτρο στις εκάστοτε διυλιστηριακές τιμές (Ν.4389/2016 ΦΕΚ Α/94/2016).
* Ο Ε.Φ.Κ σε βενζίνες και Πετρέλαια διαμορφώνεται καθημερινά σε 700 & 410 €/1000 λτ. αντίστοιχα, από 01/01/2017 στις εκάστοτε διυλιστηριακές τιμές. (Ν. 4389/2016, ΦΕΚ Α’ 94).
* Ο Ε.Φ.Κ στο Υγραέριο διαμορφώνεται καθημερινά σε 430 €/1000 κγρ, από 01/01/2017 στις εκάστοτε διυλιστηριακές τιμές (Ν. 4389/2016, ΦΕΚ Α’ 94).

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Ο κόσμος στρέφεται σε άλλες μορφές θέρμανσης

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, μιας περιοχής που κατά βάση έχει… κρύο, αναφέρει στο newsit.gr πως θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να έχει πετρέλαιο

«Όπως κάθε χρόνο στη δίκη μας περιοχή θα είναι αυξημένο λόγω των μεταφορικών. Σίγουρα επειδή ο χειμώνας είναι βαρύς μας απασχολεί για παρά πολλούς μήνες και θεωρούμε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα πέρα από τις ζώνες θέρμανσης για να μπορέσει ο κόσμος να έχει πετρέλαιο. Ο κόσμος έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια και σε άλλες κορφές θέρμανσης.

Δήμαρχος Κεφαλονιάς: Υπάρχουν οικογένειες που θα παγώσουν

Αναπόφευκτο είναι για κάποιες οικογένειες να παγώσουν, δηλώνει στο newsit.gr ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, εξαιτίας της υψηλής τιμής και της χαμηλής οικονομικής δυνατότητας.

«Ο κόσμος έχει επαναστατήσει για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι πανάκριβο το πετρέλαιο. Αυτό βλέπω εγώ, αυτή είναι η εκτίμηση μου και αυτά ακούω και από την κοινωνία. Βέβαια, υπάρχουν οικογένειες που αυτήν την στιγμή θα παγώσουν γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο. 1,46 η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης, είναι δυνατόν να πληρώσουν 1,20 το πετρέλαιο θέρμανσης;»

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More