ΔΕΗ: Φορτώθηκε υποχρεώσεις 17 εκατ. ευρώ από την εξαγορά στα Σκόπια

Την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση για την σκοπιανή εξαγορά της ΔΕΗ έχει μεταφερθεί και στη γειτονική χώρα, με την αντιπολίτευση του VMRO  ζητεί την παραίτηση του αντιπροέδρου και στενού συνεργάτη του Ζάεφ, Ανγκούσεφ, η κυβέρνηση χθες διαμήνυσε ότι δε θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την επίμαχη συναλλαγή (εισήγηση στο ΔΣ, ισολογισμοί, αποτιμήσεις).

Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης κάλεσε τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό Γ. Μανιάτη, να επισκεφθεί τη ΔΕΗ και να δει τα σχετικά έγγραφα, τα οποία όμως δε θα δημοσιοποιηθούν.

Βεβαίως μια μερική εικόνα της εξαγοράς, με τις θετικές και τις αρνητικές πτυχές της, δόθηκε από τη δημοσιοποίηση του ισολογισμού της εταιρείας προμήθειας ενέργειας, ενώ επιπλέον στοιχεία περιλαμβάνονται και στον ισολογισμό εξαμήνου της ΔΕΗ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρονται στις καταστάσεις της ΔΕΚΟ, η ΔΕΗ με την εξαγορά της EDS εκτός από το τίμημα των 4,8 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε σε δύο δόσεις, παρέσχε εγγυήσεις για δάνεια του ομίλου EDS μέχρι του ποσού των 22 εκατ. ευρώ, που αφορούσε σε κεφάλαιο κίνησης, από τα οποία είχε χρησιμοποιηθεί ποσό ύψους 14 εκατ. ευρώ, που αφορούσε εκταμιευμένα ποσά δανείων.

Επιπλέον η ΔΕΗ παρέσχε εγγύηση για πιστωτικές γραμμές της EDS με 3 ενεργειακές εταιρείες των Σκοπίων (Η/Ε, Grand Energy Distribution EOOD και Petrol D.D.) ύψους έως 3,9 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της τελευταίας χρονιάς που εμφάνιζε κέρδη η EDS (1,4 εκατ. ευρώ) ο τζίρος της ήταν 80 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι που η εταιρεία εμφάνισε ζημιές είχε πωλήσεις 88,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ανάληψη των υποχρεώσεων αποτελεί συνηθισμένη πρακτική σε περιπτώσεις εξαγορών και συνυπολογίζεται στην συνολική αξία της συναλλαγής.

Επιπλέον σύμφωνα με πίνακα που περιλαμβάνεται στις καταστάσεις της ΔΕΗ η λογιστική αξία του ενεργητικού της EDS ανέρχεται σε 14,52 εκατ. ευρώ ενώ η εύλογη αξία του ενεργητικού στα 21,15 εκατ. ευρώ, ενώ το παθητικό ανέρχεται στα 15,84 εκατ. ευρώ.

Βάσει αυτών των στοιχείων η εύλογη αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 5,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή σύμφωνα με τις καταστάσεις της ΔΕΗ, υπάρχει κέρδος 505 χιλιάδων ευρώ από τη συναλλαγή για την εταιρεία καθώς η εταιρεία κατέβαλε 4,8 εκατ. ευρώ. Το κέρδος των 505 χιλιάδων επηρέασε ισόποσα θετικά τα αποτελέσματα του ομίλου ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Από το συνολικό τίμημα τα 3,83 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν πριν τις 30 Ιουνίου του 2018 ενώ οι υπόλοιπες 970 χιλιάδες μετά την 30η Ιουνίου. Τέλος να αναφερθεί ότι  ο ισολογισμός εξαμήνου της ΔΕΗ πάντως δεν κάνει αναφορά στην οικονομική επίδοση της EDS, αφού η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουνίου 2018, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, οι ζημιές του 2017 ήταν συγκυριακές και στο πρώτο εξάμηνο του 2018 έχει επανέλθει σε κερδοφορία.

Πηγή: Capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More