ΔΕΗ: Τίτλοι τέλους στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών

Η 15η Ιουλίου, ερχόμενη Δευτέρα, είναι η καταληκτική προθεσμία του πολυθρύλητου διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα μετά την πρώτη αποτυχημένη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Πηγές από τα στρατόπεδα των υποψήφιων επενδυτών αφήνουν να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι το μόνο που δεν τους απασχολεί αυτήν την περίοδο είναι η συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία. Αποτελεί παρελθόν για αυτούς η διεκδίκηση των μονάδων και πλέον παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης. Δηλαδή για το αν θα εφαρμόσει σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από μέτρα μείωσης του μεριδίου της ΔEΗ.

Με διαφαινόμενη, λοιπόν, την άγονη κατάληξη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών, με βάση της συμφωνίας Αθήνας – δανειστών ενεργοποιείται η ρήτρα των εναλλακτικών διαρθρωτικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα επιδιώξει σε συνεννόηση με την Κομισιόν (γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού) την αναζήτηση μίας νέας λύσης ως προς τον τρόπο μείωσης του μεριδίου της δημόσιας εταιρίας.

Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει να συμμορφωθεί και με την καταδικαστική σε βάρος της χώρας μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔEΗ στον λιγνίτη.

Σημειωτέον ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους εταίρους την πώληση των λιγνιτικών σταθμών (40%) και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της δημόσιας επιχείρησης κάτω από το 50% στο τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα προεκλογικά πλάνα της ΝΔ ήταν η δημιουργία μέχρι τριών «πακέτων» μονάδων που θα περιλαμβάνει μίγμα μονάδων με διαφορετικό καύσιμο π.χ. υδροηλεκτρικές, λιγνιτικές και φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό στόχος ήταν αφενός να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου η δημιουργία υπεραξίας προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές και να αντλήσει και τα αναγκαία έσοδα για τη διάσωση της ΔEΗ.

Πάντως, πηγές της αγοράς σχολιάζουν ότι το ενδεχόμενο προσθήκης λιγνιτικών μονάδων στα καλάθια πώλησης δεν είναι δεδομένο ότι θα προσελκύσει ξένους επενδυτές με δεδομένη την αποστροφή των ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων στο λιγνίτη.

Η κυβέρνηση κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της ως προς το τι θα πράξει και τελικά όλα δείχνουν ότι η όποια λύση θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Πηγή: euro2day.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More