ΔΕΗ: Παραιτήθηκε ο Παναγιωτάκης – Αναζητείται νέος επικεφαλής

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ υπέβαλε χθες στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ο Μανόλης Παναγιωτάκης για να «διευκολύνει την κυβέρνηση στην άσκηση της πολιτικής της». Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ο κ. Χατζηδάκης ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτάκη για τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια στη ΔΕΗ, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των δανειστών για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην αγορά χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. Τον παρακάλεσε δε να παραμείνει στη θέση του και να χειριστεί όλα τα επείγοντα ζητήματα της επιχείρησης μέχρι να οριστεί ο αντικαταστάτης του με τις νόμιμες διαδικασίες.

Ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε τον υπουργό για την κατάσταση της ΔΕΗ και δεσμεύτηκε για τη στενή παρακολούθηση όλων των θεμάτων και τη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε σχέση με τα άμεσης προτεραιότητας ζητήματα της ΔΕΗ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αναζήτησης του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον κ. Παναγιωτάκη. Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση θα γίνει από το υπερταμείο, το οποίο θα πρέπει επίσης να προχωρήσει στην αντικατάσταση πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ που διορίζει το Δημόσιο και η θητεία τους έληξε χθες (10 Ιουλίου).

Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για τον ορισμό της νέας διοίκησης της ΔΕΗ (21 ημέρες από τη στιγμή που το υπερταμείο ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης), τα πρώτα μέτρα για τη διάσωση της ΔΕΗ θα ληφθούν υπό τη διοίκηση του κ. Παναγιωτάκη.

Η άμεση εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, εξάλλου, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Ενέργειας και ήταν από τα πρώτα θέματα που απασχόλησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, το βέβαιο είναι ότι θα αφορά μέτρα άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας, πιθανότατα με την επιστροφή των ΥΚΩ του 2011 που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και μέτρα αύξησης των εσόδων σε μακροπρόθεσμη βάση, που θα βοηθήσουν την εταιρεία να σταθεί στα πόδια της, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένα σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, που θα καλύπτει και τις υποχρεώσεις της εταιρείας έναντι της Κομισιόν σε σχέση με τη μείωση των μεριδίων της. Στον μπλε φάκελο με τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες του υπουργείου Ενέργειας που παρέλαβε χθες ο κ. Χατζηδάκης από το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνονται επίσης:

– Ολοκλήρωση ηλεκτρικών διασυνδέσεων και δικτύων φυσικού αερίου.

– Επανεκκίνηση αγοράς ΑΠΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More