Γόρδιος δεσμός τα €200 εκατ. που θα ενισχύσουν τα ταμεία της ΔΕΗ

Τον γόρδιο δεσμό των εσόδων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας αναδρομικά από το 2011, καλείται να λύσει μέσα σε λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθούν τα κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα ενισχύσουν ταμειακά την ΔΕΗ.

Χθες, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Φράνσις Φάνον, επανέλαβε στους δημοσιογράφους ότι το ΥΠΕΝ είναι σε στενή συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση του θέματος.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι πρέπει να έχει βρεθεί λύση πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΗ που είναι προγραμματισμένη για τις 24 Σεπτεμβρίου καθώς τα αποτελέσματα θα συνοδευτούν και με τις παρατηρήσεις του Ορκωτού Ελεγκτή της ΕΥ.

Με δεδομένο τον αντίκτυπο που έχει στην αγορά η έκθεση του ορκωτού είναι επιθυμητό να βρεθούν τρόποι που θα βελτιώσουν την εικόνα του ισολογισμού χωρίς να δυναμιτίζουν μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση για την ΔΕΗ.

Μέχρι τότε, το ΥΠΕΝ αναζητά λύση και για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ μέσω της οποίας θα έλθει η δεύτερη τονωτική ένεση στην ΔΕΗ αφού θα επιτρέψει την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Ο κ. Χατζηδάκης ρωτήθηκε χθες από τους δημοσιογράφους και για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων των δύο μεγάλων εμβληματικών ενεργειακών εταιρειών, των ΕΛΠΕ και τηςΔΕΠΑ. Μετά τον διορισμό της νέας διοίκησης στα Ελληνικά Πετρέλαια, το επόμενο βήμα είναι η πρόσληψη των συμβούλων, οι οποίοι θα δώσουν και τις τελικές κατευθύνσεις και θα καθορίσουν τον οδικό χάρτη της πώλησης του πακέτου.

Ο υπουργός επισήμανε χθες ότι το timing της ιδιωτικοποίησης είναι σε άμεση συνάρτηση και με την διεθνή οικονομική συγκυρία. Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης. “Μελετούμε 2-3 σενάρια για να καταλήξουμε στον προσφερότερο” δήλωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι να τροποποιηθεί ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρείας στον τομέα της Εμπορίας και των Υποδομών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος με αφορμή και τη σημερινή πρώτη υπουργική διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Αθήνα με την συμμετοχή της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, σχολίασε και θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Όπως ανέφερε μετά τον East Med προβλήματα τεχνικής φύσης σε σχέση με την όδευση του αγωγού επί Ιταλικού εδάφους προέκυψαν και με τον TAP, τα οποία όμως επιλύονται. Επανέλαβε μάλιστα ότι για τον EastMed, οι Ιταλοί εμφανίζονται διχασμένοι και τόνισε ότι μέχρι τον Οκτώβριο που θα εγκριθούν τα έργα PCI θα έχει λυθεί και το θέμα με την Ιταλία.

Πηγή: newmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More