Για φυσικό αέριο από Κύπρο κοιτάζει η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία, στο πλαίσιο των υφιστάμενων αλλά και νέων επαφών, θα εντείνει τις προσπάθειές της στις διμερείς και τριμερείς διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει, μέσω των δικτύων που θα δημιουργηθούν, φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αυτό ήταν το κυρίαρχο σημείο και της ομιλίας, αλλά και των διμερών συναντήσεων της υπουργού Ενέργειας της χώρας Τεμενούσκα Πετκόβα στο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενέζες και οι υπουργοί Ενέργειας του Ισραήλ, της Σερβίας και της Ελλάδας.

Κεντρικό θέμα του φόρουμ ήταν το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο και η διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας, για τη συμμετοχή της υπουργού στο φόρουμ, προτάχθηκε ακριβώς η αναφορά της για την εξασφάλιση φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κύπρου και του Ισραήλ.

«Βασική προτεραιότητα της Βουλγαρίας είναι η εγγύηση της ενεργειακής της ασφάλειας, μέσω της εξασφάλισης πρόσβασης σε ενεργειακές πηγές, για τη χώρα, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξετάζουμε τη δυνατότητα εξασφάλισης φυσικού αερίου μέσω των νέων ανακαλύψεων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως είναι τα υπεράκτια κοιτάσματα «Αφροδίτη» της Κύπρου και «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν» του Ισραήλ» τόνισε η Βουλγάρα υπουργός Ενέργειας.

Η ίδια τόνισε τη σημασία της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας στα θέματα φυσικού αερίου, έχουν εγερθεί και συζητηθεί μεταξύ της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας και του ομολόγου της στην Κύπρο Γιώργου Λακκοτρύπη, σε συναντήσεις τους τόσο στη Σόφια όσο και στη Λευκωσία.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More