Γιατί διαμαρτύρονται παραγωγοί και προμηθευτές ρεύματος για τη “χρέωση προμηθευτή”

Ως ένα από τα βασικά προβλήματα που έχει καθηλώσει την αγορά ηλεκτρισμού, εμποδίζει την απελευθέρωση και δεν επιτρέπει να περάσουν στους καταναλωτές τα οφέλη του ανταγωνισμού, περιγράφουν οι παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας την λεγόμενη “χρέωση προμηθευτή” σε επιστολή που απέστειλαν στις αρμόδιες αρχές της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και στο υπουργείο ενέργειας.

Ο ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών) και ο ΕΣΕΠΗΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας) στην επιστολή που εστάλη την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά ηλεκτρισμού η περίφημη χρέωση προμηθευτή, το λεγόμενο ΠΧΕΦΕΛ. Ταυτόχρονα επικεντρώνονται στην υποχρέωση που έχει αναληφθεί από την κυβέρνηση έναντι των θεσμών να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της χρέωσης αυτής θεωρώντας ότι η υποχρέωση αυτή δεν τηρείται, αφού στην πράξη δεν έχουν υπολογιστεί σωστά τα δεδομένα της αγοράς.

Τι είναι το ΠΦΕΧΕΛ

Εδώ να θυμίσουμε ότι χρέωση ΠΦΕΧΕΛ έχει εισαχθεί από την κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι οι ΑΠΕ οδηγούν σε μείωση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. Καθώς λοιπόν υπολογίστηκε ότι υπάρχει μείωση της τιμής το όφελος που προκύπτει υπολογίζεται από το λειτουργό της αγοράς, επιβλήθηκε μια πρόσθετη χρέωση στους εκπροσώπους φορτίου με το σκεπτικό ότι θα αγόραζαν ακριβότερα το ρεύμα εάν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ.

Αν και το ΠΧΕΦΕΛ έχει πράγματι οδηγήσει στην εξάλειψη του ελλείμματος που είχε δημιουργηθεί στον ειδικό λογαριασμό, εν τέλει η χρέωση αυτή (που όπως επισημαίνεται και στην επιστολή δεν υπάρχει σε άλλη αγορά) ζητήθηκε από τους θεσμούς να καταργηθεί και πράγματι θα πάψει να υφίσταται στις αρχές του 2019. Μέχρι τότε, μάλιστα κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι εάν διαπιστωθεί πλεόνασμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τότε αυτό θα κατανέμεται κατά προτεραιότητα στην απομείωση της χρέωσης προμηθευτή.

Εδώ να σημειώσουμε ότι κάθε μήνα ο λειτουργός της αγοράς δημοσιεύει τις προβλέψεις του για την πορεία του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, βασιζόμενος σε ορισμένες παραδοχές για τα έσοδα (εισροές από το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος, έσοδα από την πώληση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, έσοδα από την χονδρεμπορική αγορά με βάση την οριακή τιμή του συστήματος) αλλά και τα έξοδα (πληρωμές στους παραγωγούς ΑΠΕ ανάλογα με την κατηγορία και το ύψος των επιδοτούμενων τιμών που απολαμβάνουν).

Τι ζητούν παραγωγοί – προμηθευτές

Στην επιστολή λοιπόν των παραγωγών και των προμηθευτών επισημαίνονται δύο βασικά θέματα:

Πρώτον, ότι ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ, ο οποίος προβλέπει πως στο τέλος του 2018 θα εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 256 εκατ. ευρώ, έχει υποεκτιμήσει τα δεδομένα της αγοράς και συγκεκριμένα:

Τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος (Οριακή Τιμή του Συστήματος) η οποία υπολογίζεται στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στο προηγούμενο δελτίο του ΛΑΓΗΕ υπολογιζόταν στα 52 ευρώ και αναμένεται αύξηση του φορτίου ρεύματος φέτος σε σχέση με το 2017, αυξάνονται τα μεταβλητά κόστη των θερμικών μονάδων και στο πρώτο τρίμηνο του έτους που συνέτρεξαν εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες η τιμή είναι 49,75 ευρώ και θα αυξηθεί σημαντικά στην πορεία του έτους.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων καθώς δεν έχει υπολογιστεί σωστά τόσο το ποσοστό που από τα χρήματα που θα κατευθυνθεί στο λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ ούτε και η τιμή των δικαιωμάτων. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι πέρυσι με υπουργική απόφαση είχε κατευθυνθεί το 72% των εσόδων από τα δικαιώματα CO2 ενώ ο ΛΑΓΗΕ υπολογίζει το μικρότερο ποσοστό (60%) που είναι δυνατό βάσει νόμου να διατεθεί. Αλλά και για τις τιμές των CO2 έχει ληφθεί υπόψη τιμή 10 ευρώ ο τόνος όταν αυτή τη στιγμή οι τιμές είναι πολύ μεγαλύτερες και ξεπερνούν τα 13 ευρώ ο τόνος.

Επομένως εάν τα μεγέθη είχαν υπολογιστεί σωστά τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ θα ήταν μεγαλύτερα και άρα το πλεόνασμα στο τέλος του έτους πολύ μεγαλύτερο.

Το δεύτερο θέμα που θίγουν Έμποροι και προμηθευτές στην επιστολή τους είναι να κατευθυνθεί το σύνολο του πλεονάσματος άμεσα για τη μείωση της χρέωσης προμηθευτή. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι και τα 256 εκ. ευρώ του εκτιμώμενου ετήσιου πλεονάσματος του ΕΛΑΠΕ, θα πρέπει άμεσα από την 1η Απριλίου να πάνε για την μείωση του ΠΧΕΦΕΛ. Εδώ να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί να μην κατανεμηθεί το σύνολο του πλεονάσματος για τη μείωση αλλά προτείνει να υπάρξει ένα “μαξιλάρι” που συνεπάγεται μικρότερη μείωση της χρέωσης.

Προβλήματα στην αγορά

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η χρέωση προμηθευτή εξακολουθεί να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και συγκεκριμένα περί τα 6,5 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ λόγω χαμηλού φορτίου εκτοξεύτηκε στα 8,95 ευρώ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. ” Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόσθετη μεταβλητότητα στο συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους προμηθευτές και δε συμβάλλει στην ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας” επισημαίνει η επιστολή.

Καταλήγοντας στην επιστολή, παραγωγοί και προμηθευτές χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα συντηρητικές και εν μέρει μη ρεαλιστικές τις εκτιμήσεις για κρίσιμα μεγέθη που τελικά επηρεάζουν ουσιαστικά το προβλεπόμενο πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού στο τέλος του έτους και κατ᾽ επέκταση θέτουν σημαντικά εμπόδια στην , εντός του τρέχοντος μήνα, ευθυγραμμισμένη με τα συμφωνηθέντα μείωση της πρόσθετης χρέωσης στους εκπροσώπους φορτίου και την πλήρη εξάλειψή της σε δεύτερη φάση.

Πηγή: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More