LOADING

Type to search

NEWS Φυσικό Αέριο

Γερμανία: Έρχεται δελτίο για το φυσικό αέριο;

Share

Η Γερμανία ανέβασε το επίπεδο κινδύνου στο εθνικό της σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο στη δεύτερη υψηλότερη φάση «συναγερμού», μετά τις απότομες περικοπές στις προμήθειες από τη Ρωσία.

Ο αυξημένος συναγερμός ενισχύει την παρακολούθηση της αγοράς και ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα ενεργοποιηθούν εκ νέου, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε δήλωση την Πέμπτη. Η κυβέρνηση είπε ότι θα καθυστερήσει την επιλογή της θέσπισης νομοθεσίας που θα επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλίσουν τις αυξήσεις κόστους σε σπίτια και επιχειρήσεις.

«Θα είναι ένας δύσβατος δρόμος που πρέπει να διανύσουμε ως χώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βρισκόμαστε σε κρίση αερίου».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει την μέχρι πρότινος αδιανόητη προοπτική των επιχειρήσεων και των καταναλωτών να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σταδιακά συμπιέζει τις προμήθειες. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τις απότομες περικοπές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν 1,7% στα 129,30 ευρώ (136,62 $) ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Τα συμβόλαια έχουν κερδίσει περισσότερο από 50% από τότε που ο κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream κατά περίπου 60%.

Η Γερμανία, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, θέσπισε την αρχική φάση της «έγκαιρης προειδοποίησης» στα τέλη Μαρτίου, όταν οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια ώθησαν τη Γερμανία να προετοιμαστεί για πιθανή διακοπή της προσφοράς. Το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» θα περιλαμβάνει τον κρατικό έλεγχο της διανομής.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, είπε ότι η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream καθιστά σχεδόν αδύνατη την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου χωρίς πρόσθετα μέτρα. Δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η σύνδεση Nord Stream ενδέχεται να μην επιστρέψει στην κανονική χωρητικότητα μετά την έναρξη μιας περιόδου συντήρησης 10 ημερών στις 11 Ιουλίου.

Η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης έρχεται καθώς η Γερμανία σπεύδει να γεμίσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου, οι οποίες είναι επί του παρόντος γεμάτες περίπου 58%. Οι εταιρείες ενέργειας έχουν δημιουργήσει μετοχές για να προσπαθήσουν να επιτύχουν τον στόχο της δυναμικότητας 90% που έχει ορίσει η κυβέρνηση μέχρι τον Νοέμβριο για να βοηθήσουν τη χώρα να περάσει τον χειμώνα.

Το ημερήσιο ποσοστό πλήρωσης μειώθηκε περίπου στο μισό την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου, BNetzA. Με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειάζονταν περισσότερες από 100 ημέρες για να επιτευχθεί ο στόχος, κάτι που θα έβαζε τη χώρα καλά στην παραδοσιακή περίοδο θέρμανσης.

Η BNetzA θα εφαρμόσει τον περιορισμό εάν η κυβέρνηση ενεργοποιήσει το επίπεδο έκτακτης ανάγκης. Το πρακτορείο με έδρα τη Βόννη είπε ότι οι χώροι αναψυχής πιθανότατα θα δουν περικοπές στην προσφορά, ενώ οι καταναλωτές και οι κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία θα προστατεύονται.

Πηγή: naftemporiki με πληροφορίες από bloomberg

ΓΒ

Tags:

You Might also Like