LOADING

Type to search

ELECTRICITY NEWS RENEWABLES

Γαλλία: Θα διαθέσει 4 δισ. ευρώ για υδρογόνο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Share

Η γαλλική κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις με τη μορφή συμβάσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη έργων υδρογόνου χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης εθνικής στρατηγικής της χώρας για το υδρογόνο.

Η ΕΕ στοχεύει στην παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως έως το 2030 και στην εισαγωγή της ίδιας ποσότητας στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU που παρουσίασε πέρυσι για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι χώρες της ΕΕ προτείνουν διαφορετικές στρατηγικές, με τη Γαλλία να ευνοεί την εγχώρια παραγωγή και τη Γερμανία να βασίζεται περισσότερο στις εισαγωγές.

Η Γαλλία έχει πλέον δημοσιοποιήσει τη στρατηγική της, με την κυβέρνησή της να ανακοινώνει πρόσφατα ότι θα εκδώσει διάταγμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αποδεσμεύοντας επιταγή ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση της ανάπτυξης παραγωγικής ικανότητας υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο της δημόσιας στήριξης ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2020.

Το εν λόγω διάταγμα αποσκοπεί στη στήριξη διαφόρων έργων συνολικής δυναμικότητας 1 γιγαβάτ (GW), ή περίπου 140.000 τόνων παραγωγής ετησίως, σύμφωνα με τον Maxime Sagot, επικεφαλής των δημόσιων και ρυθμιστικών υποθέσεων υδρογόνου της Electricité de France (EDF), της γαλλικής κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού.

Ο πρώτος ηλεκτρολύτης αναμένεται το 2026.

Εξομάλυνση των τιμών

Συγκεκριμένα, η 15ετής δημόσια στήριξη θα λάβει τη μορφή επιδοτήσεων, ενδεχομένως ακόμη και πριν από την παραγωγή του πρώτου κιλού, προκειμένου να αντισταθμιστεί η διαφορά μεταξύ της υψηλής τιμής του υδρογόνου χωρίς άνθρακα και της χαμηλότερης τιμής του υδρογόνου με βάση τα ορυκτά καύσιμα.

Εάν οι τιμές αντιστραφούν, οι παραγωγοί θα επιστρέψουν χρήματα στην κυβέρνηση.Ο στόχος είναι να εξομαλυνθούν οι τιμές με τον ίδιο τρόπο όπως οι συμβάσεις για τη διαφορά (CfD) που ισχύουν σήμερα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γαλλία και οι οποίες διαπραγματεύονται επί του παρόντος στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της τρέχουσας μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Ασαφές χάσμα τιμών

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους σύμβαση θα επιλέξει η κυβέρνηση και αν οι αρχές θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν πλήρως τη σημαντική διαφορά τιμής μεταξύ του υδρογόνου χωρίς άνθρακα και του υδρογόνου με βάση τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τον Sagot, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί το χάσμα: βιομηχανικές οικονομίες κλίμακας στην κατασκευή ηλεκτρολυτών, καλύτερος έλεγχος του κόστους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα ή το τέλος των δωρεάν ποσοστώσεων για τις μονάδες παραγωγής υδρογόνου από ορυκτά καύσιμα.

Επιπλέον, “η εν εξελίξει μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει στο μέλλον, ενθαρρύνοντας τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”, εξηγεί.

Μέχρι να εφαρμοστούν αυτές οι επιλογές, το χάσμα τιμών “είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα, δεδομένης της σύνδεσης μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά”, συνεχίζει.

Κατά συνέπεια, “η [δημόσια] επιδότηση θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο μέρος της διαφοράς” μεταξύ των τιμών του υδρογόνου χωρίς άνθρακα και του υδρογόνου με άνθρακα, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των διατιθέμενων πόρων και του επιδιωκόμενου στόχου, προσθέτει ο Sagot.

Έργα υποστηριζόμενα από την ΕΕ

Με το διάταγμά της αυτό, η Γαλλία θέτει σε εφαρμογή την εθνική στρατηγική της για το υδρογόνο, η οποία παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, αφού αγωνίστηκε το 2023 για να αποτελέσει το υδρογόνο που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια μέρος των προσπαθειών της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να ξεπεραστεί ενόψει των διαφόρων έργων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ορισμένα από αυτά αποτελούν μέρος των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEIs), τα οποία υπόκεινται σε χαλαρότερους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, εφόσον ωφελούν την ΕΕ στο σύνολό της.

Ως τέτοια, θα επωφεληθούν από περισσότερα από 10 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ και περισσότερα από 15 δισ. ευρώ σε ιδιωτική χρηματοδότηση. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 80 έργα υδρογόνου σε ολόκληρη την ΕΕ, τα οποία κατανέμονται σε δύο IPCEI.

Πηγή: euractiv.com

Tags:

You Might also Like