LOADING

Type to search

Ανανεώσιμες Ειδήσεις

Α. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Νέες εξαγορές ΑΠΕ εντός των επόμενων εβδομάδων

Share

Ισχυρές επιδόσεις παρά την κυκλικότητα του τομέα διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών κατέγραψε η Helleniq Energy το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 404 εκ. ευρώ (από 99 εκ. πέρσι) ωστόσο τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 155 εκ. ευρώ (από 346 εκ.) και αποτυπώνουν την επίδραση της ευμεταβλητότητας των τιμών στα δημοσιευμένα αποτελέσματα, μετά από 145 εκατ. λογιστικές ζημιές λόγω αποτίμησης αποθεμάτων.

Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης εκτίμησε ότι θα υπάρξει κάμψη μεγεθών κατά το τρέχων τρίμηνο λόγω μείωσης των περιθωρίων διύλισης. Για τα επόμενα τρίμηνα, ανέφερε ότι προβλέπεται ανάκαμψη χωρίς όμως επανάληψη των εντυπωσιακών μεγεθών του τελευταίου έτους κατά το οποίο τα σωρευτικά EBITDA έφτασαν τα 2 δις.

Ο επικεφαλής του ομίλου ανέλυσε την στρατηγική που θα συνεχίσει να υπηρετεί η εταιρεία στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και την οποία έχει χαράξει μέσα από το πρόγραμμα Vision 2025. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι μέσα επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις νέων εξαγορών που εξυπηρετούν τον στρατηγικό στόχο να φτάσει το 1GW από 341 MW σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Όπως δήλωσε, η πρώτη φάση του σχεδίου αναδιάρθρωσης ολοκληρώθηκε σε χρόνο – ρεκόρ και θα προχωρήσει, ακόμα και αν δεν επηρεάζει άμεσα τις οικονομικές επιδόσεις, γιατί θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των επόμενων ετών.

Σε ότι αφορά το σχεδιασμό του ομίλου σε νέα πρότζεκτ, ο κ. Σιάμισιης είπε πως αξιολογείται επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) για το διυλιστήριο της Ελευσίνας, με σκοπό την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου, για την οποία, πρόσφατα υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας.

Η επενδυτική όμως απόφαση για το έργο δεν πρόκειται να ληφθεί στο άμεσο μέλλον, μέχρι να καθοριστεί η τύχη της τεχνολογίας σε ευρωπαικό επίπεδο.

Πιο κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση βρίσκεται η πιλοτική επένδυση σε «πράσινο» υδρογόνο στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, ενώ έργα για παραγωγή βιοκαυσίμων (HVO, SAF) βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Για να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις απαιτείται να έχει ο όμιλος πρόσβαση «σε φθηνή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια» μέσω της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Η εικόνα του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ

Σήμερα εκτός από το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας υπάρχει και ένα αιολικό πάρκο ενώ στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο των 3,1 GW το 55% αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα, το 19% αιολικά και το 27% μονάδες αποθήκευσης.

Ο επικεφαλής της Helleniq Energy τόνισε πως το σημαντικότερο τμήμα του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ωρίμανσης.

Στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων είπε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν της επεξεργασίας και ερμηνείας των δισδιάστατων σεισμικών καταγραφών (2D) που ολοκληρώθηκαν στα 2 θαλάσσια οικόπεδα (Δυτικά Κρήτης, Νοτιοδυτικά Κρήτης) σε συνεργασία με την ExxonMobil, καθώς και των τρισδιάστατων σεισμικών καταγραφών που υλοποιήθηκαν στα οικόπεδα Block 2, Block Ionio και Block 10. Οι εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις εντός του 2023, ενώ ακόμα πιο πίσω πάει η ερευνητική γεώτρηση.

Πηγή: newmoney.gr

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *