Αντίστροφη μέτρηση στον διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Στην τελική ευθεία έχει μπει η δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του euro2day.gr, σύμφωνα με τις οποίες ο διαγωνισμός προγραμματίζεται να βγει στον «αέρα» προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ίσως και στις αρχές της μεθεπόμενης. Δηλαδή κοντά στις 20 Ιανουαρίου. Αν αυτό συμβεί τότε θα πρόκειται για επιτάχυνση, έναντι του αρχικού προγραμματισμού του Ταμείου Αποκρατικοποίησης και της κυβέρνησης, της προκήρυξης.

Πηγές αναφέρουν επίσης, ότι για την πρόσκληση απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες αλλά καθοριστικές. Όπως η συμφωνία μεταξύ υφιστάμενων μετόχων, ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικών Πετρελαίων. Η τελευταία, υπενθυμίζεται ότι κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας κι επίσης πουλά το μερίδιο της.

Είναι λοιπόν σημαντικό να επικυρωθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών ο τρόπος πώλησης, με δεδομένο το ότι και τα ΕΛΠΕ θα διεκδικήσουν την πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σύμφωνα με όσα λένε αρμόδιοι παράγοντες που είναι σε γνώση των χειρισμών για τον διαγωνισμό, αν ο πετρελαϊκός όμιλος δεν αναδειχθεί νικητής, τότε θα προβλέπεται ρήτρα στη σύμβαση των υφιστάμενων μετόχων και των όρων της πρόσκλησης, πως θα είναι υποχρεωμένος να πουλήσει στον πλειοδότη, ενδεχομένως, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, με κάποιο discount.

Από κει και πέρα, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να είναι έντονο, με τα… ελληνικά χρώματα της αγοράς ενέργειας να κυριαρχούν στη διεκδίκηση της επιχείρησης που θα έχει τζίρο της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Μία επίσης από τις προκλήσεις της διοίκησης της ΔΕΠΑ είναι στο διάστημα που μεσολαβεί για την οριστική έκβαση των διαγωνισμών πώλησης των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών (τρέχει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος) η ολοκλήρωση της απόσχισης και της σύστασης των νέων εταιριών. Όπως επίσης και της μεταφοράς του κλάδου της δραστηριότητας των διεθνών έργων και υποδομών σε άλλη εταιρεία του δημοσίου, πιθανώς της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Στα προαναφερόμενα και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτό δεν αποκλείεται να πάει πιο πίσω, σε ενδεχόμενο κατά το οποίο οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή λάβουν απρόβλεπτες διαστάσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More