«Αντίο» στο πλαστικό λέει ο όμιλος ΟΤΕ

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολύπλευρης στρατηγικής που έχει αναπτύξει ο όμιλος ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. Με την υλοποίηση δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αποδοτικότερη χρήση της , την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και την εφαρμογή των αρχών του οικολογικού σχεδιασμού, ο ΟΤΕ αποτελεί διεθνώς πρότυπο επιχείρησης με προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.

Τώρα, ο όμιλος ΟΤΕ αναλαμβάνει άλλη μία δέσμευση, εναρμονίζοντας τις καλές πρακτικές του ομίλου με το πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των πλαστικών απόβλητων, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης.

Η πλαστική ρύπανση μας αφορά

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει αναδειχθεί εκτενώς κατά το τελευταίο έτος και έχει αναγνωρισθεί διεθνώς: μόνο το 9,5% των πλαστικών ανακυκλώνεται παγκοσμίως, ενώ το υπόλοιπο καταλήγει σε χωματερές, στο περιβάλλον και ειδικά στις θάλασσες. Επειδή, μάλιστα, το πλαστικό έχει διάρκεια ζωής έως 450 χρόνια, διασπάται σε μικρότερα κομμάτια πλαστικού, γνωστά ως «μικροπλαστικά», που καταναλώνονται από θαλάσσια είδη και επιβαρύνουν την τροφική αλυσίδα καταλήγοντας στο πιάτο μας.

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα πλαστικά έχει θέσει ως στόχο να γίνουν όλες οι πλαστικές συσκευασίες ανακυκλώσιμες μέχρι το 2030, να μειωθεί δραστικά η κατανάλωση πλαστικών ειδών μίας χρήσης και να απαγορευθεί η εσκεμμένη χρήση των μικροπλαστικών.

Ο ΟΤΕ, λοιπόν, αντιλαμβανόμενος πλήρως το καθήκον του ως κορυφαίος όμιλος τηλεπικοινωνιών, θέτει το 2019 έναν νέο, σημαντικό στόχο: τη δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης, οδεύοντας προς μια «plastic free εποχή».

Στόχοι

Αναλυτικά, οι στόχοι που έχει θέσει ο όμιλος ΟΤΕ για το 2019, προκειμένου να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης, είναι οι εξής:

  • Μείωση των πλαστικών μπουκαλιών κατά 50%.
  • Κατάργηση των πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης σε κυλικεία και εστιατόρια.
  • Κατάργηση της διάθεσης πλαστικής σακούλας στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ μέχρι το τέλος του 2019.

Δράσεις

Για να επιτύχει τους παραπάνω στόχους, ο όμιλος ΟΤΕ εφαρμόζει ήδη ένα πλάνο περιβαλλοντικής και « zero plastic » στρατηγικής. Ενδεικτικά, καταργούνται τα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης στα κτίρια γραφείων του ομίλου (κυλικεία – εστιατόρια) και έχουν αντικατασταθεί αυτά με γυάλινα ή κεραμικά σκεύη. Πλέον, χρησιμοποιούνται σκεύη πολλαπλών χρήσεων για take away ροφήματα (bring your own cup). Επίσης, αντικαθίστανται σταδιακά οι πλαστικές συσκευασίες νερού-αναψυκτικών με αντίστοιχες γυάλινες ή αλουμινίου, ενώ έχουν τοποθετηθεί ψύκτες για πόσιμο νερό. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε πως έως το τέλος του 2019.ι σταδιακά καταργείται η πλαστική σακούλα και στα καταστήματα COSMOTE-ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τονίζεται, τέλος, πως έχει προβλεφθεί η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των πλαστικών μίας χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα, αφού ήδη από το 2013 ο όμιλος λειτουργεί στα κτίρια γραφείων του ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης.

Συντονισμένη & συλλογική προσπάθεια

Όλες οι δράσεις έχουν πλαισιωθεί από τους εργαζόμενους του ομίλου με αφοσίωση και ενθουσιασμό, συμβάλλοντας έτσι στη μετάβαση μιας ελεύθερης από πλαστικά εποχής διεθνώς (zero plastic  era), για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας.

Και μπορεί ο όμιλος ΟΤΕ να έκανε αυτό το σημαντικό βήμα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο στόχος για ένα καλύτερο περιβάλλον θα γίνει πραγματικότητα δίχως τη δική μας βοήθεια. Η πρόκληση των πλαστικών απορριμμάτων απαιτεί αλλαγή συμπεριφοράς από όλους μας. Ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας πλαστικά ποτηράκια, κουταλάκια, μπουκαλάκια και γενικά ό,τι πλαστικό υπάρχει, και να τα αντικαταστήσουμε με φιλικότερες προς το περιβάλλον λύσεις, με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να προσπαθούμε να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε, όπως ακριβώς ο όμιλος ΟΤΕ.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More