Αναβαθμίζεται σε Διακρατικό Οργανισμό το East Med Gas Forum

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τους υπουργούς Ενέργειας των επτά κρατών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της συγκρότησης του East Med Gas Forum να μονογράφουν το καταστατικό για τη μετεξέλιξη και αναβάθμισή του σε Οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, το διήμερο 15-16 Ιανουαρίου, στο Κάιρο της Αιγύπτου, οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ, Ιταλίας, Ιορδανίας και Παλαιστίνης θα έχουν αποφασιστικής σημασίας διαβουλεύσεις αναφορικά με τη συγκρότηση και οριστικοποίηση του καταστατικού του νέου Οργανισμού Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum).

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Ένα χρόνο μετά την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων για τον ρόλο και το μέλλον του East Med Gas Forum, οι διεργασίες έχουν κορυφωθεί με στόχο, όπως αναφέρουν πηγές, «αφενός, την αναβάθμιση του οργανισμού σε διακρατικό οργανισμό περιφερειακής εμβέλειας, τον πρώτο του είδους του σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και αφετέρου, τη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων μέσα από τις διαδικασίες ψηφοφορίας για τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού αλλά και την πρόσκληση και συμμετοχή νέων μελών». Εάν επιτευχθεί συμφωνία για το καταστατικό του East Med Gas Forum, αυτό θα μονογραφηθεί στις 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που έχει ετοιμάσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι σε εξέλιξη γεωπολιτικές αναταράξεις καθώς και λίγες μέρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Ο αγωγός αποσκοπεί στη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη, μέσω της χώρας μας και της Ιταλίας.

Πριν από την υπουργική σύνοδο στις 16 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 14 και 15 Ιανουαρίου, θα οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες λειτουργίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής της βιομηχανίας φυσικού αερίου (Gas Industry Advisory Committee), στην οποία συμμετέχουν ήδη τα Eλληνικά Πετρέλαια και η Energean. Μετά την οριστικοποίηση των κανονισμών λειτουργίας της Eπιτροπής, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή και άλλων ελληνικών εταιρειών από όλες τις παραμέτρους και πτυχές της βιομηχανίας φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5 με 6 Νοεμβρίου του 2019, στην επίσημη εναρκτήρια συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της βιομηχανίας φυσικού αερίου, το παρών έδωσαν εκπρόσωποι κορυφαίων ενεργειακών ομίλων, μεταξύ των οποίων οι  BP, Shell, ExxonMobil, Total, Delek. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν τα Eλληνικά Πετρέλαια και η Energean. Παρόντα ήταν επίσης και στελέχη διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Οι συναντήσεις Χατζηδάκη

Στο περιθώριο της συνόδου του East Med Gas Forum ο κ. Χατζηδάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο κ.κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, Yuval Steinitz και Tarek el-Molla, όπου αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για τη διαδικασία υλοποίησης και κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, αλλά και θέματα αμιγώς διμερούς ενδιαφέροντος όπως μελλοντικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Tέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση του κυρίου Χατζηδάκη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης της Ιταλίας κ. Stefano Patuanelli.

Πηγή: euro2day.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More