Έκθεση-καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή από τον ΟΗΕ

Μόλις 12 χρόνια απομένουν για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης το πολύ 1,5 βαθμό Κελσίου συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Μετά το πέρας της κρίσιμης δωδεκαετίας, ακόμα κι αυτή η μικρή -εκ πρώτης όψεως- αύξηση θα μεγιστοποιήσει παγκοσμίως τους κινδύνους ακραίας ζέστης, ξηρασίας, πλημμυρών και συνακόλουθης φτώχειας για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους…

Δραματικό σήμα SOS στις κυβερνήσεις και τους κατοίκους του δύσμοιρου πλανήτη μας εκπέμπει το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), που παρουσίασε χθες στη Νότια Κορέα την έκθεσή του για τον ζοφερό αντίκτυπο της υπερθέρμανσης της Γης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου – ούτε καν κατά 2 βαθμούς Κελσίου δηλαδή, όπως προέβλεπε το όριο που τέθηκε το 2015 όταν υπεγράφη η διεθνής Συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή στο κλίμα.

«Οι επιστήμονες ίσως να ήθελαν να γράψουν με κεφαλαία γράμματα “ΔΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ, ΗΛΙΘΙΟΙ”, αλλά χρειάζεται να το πουν με γεγονότα και αριθμούς. Και το έκαναν», σχολίασε η Κάισα Κόσονεν από την Greenpeace.

Κομβική ημερομηνία στην έκθεση αποτελεί το όχι και τόσο μακρινό 2030: μέχρι τότε η μόλυνση λόγω άνθρακα και οι εκπομπές καυσαερίων θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% σε σχέση με τα επίπεδα του 2010 και να μηδενιστούν μέχρι το 2050.

Διαφορετικά -προειδοποιεί το IPCC- η ενδεχόμενη θερμοκρασιακή αύξηση κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, που προκαλείται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις στη Γη και στους ανθρώπους, όπως όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, αφανισμό ειδών χλωρίδας και πανίδας και γενικευμένη ανέχεια στις χώρες που θα πληγούν περισσότερο.

Πολιτική βούληση – Aτομική δράση

Προαπαιτούμενα για την ανάσχεση τέτοιων τραγικών εξελίξεων -όσο υπάρχει ακόμα χρόνος- αποτελούν κυρίως η πολιτική βούληση αλλά και η ατομική δράση.

Η έκθεση, λοιπόν, ζητά «ταχείες, μακρόπνοες και άνευ προηγουμένου αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας», οι οποίες -συν τοις άλλοις- θα κοστίσουν ακριβά.

Απαιτούνται -αναφέρει- μέσες ετήσιες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα ύψους σχεδόν 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ 2016 και 2035.

Στα δύσκολα μέτρα που προτείνει συγκαταλέγονται, μεταξύ πλείστων άλλων, η ολοκληρωτική απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες, η κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών ηλεκτροδότησης μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 85% ώς το 2050, η συστηματική αναδάσωση, η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο περιορισμός των αεροπλάνων στις μεταφορές, η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, η ενεργειακά αποδοτική και περιβαλλοντικά ασφαλής μόνωση στα σπίτια μας.

Εν μέσω ανησυχίας δε, πως ρυπογόνοι ή/και πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, όπως ΗΠΑ, Κίνα και Σαουδική Αραβία, θα επιχειρούσαν να… νερώσουν την έκθεση, οι συντάκτες της επέμειναν πως τίποτα ουσιαστικό δεν απαλείφθηκε.

Ωστόσο, ο Μπομπ Γουόρντ από το Grantham Research Institute on Climate Change χαρακτήρισε το τελικό κείμενο «απίστευτα συντηρητικό» επειδή δεν συμπεριέλαβε τη σοβαρή πιθανότητα πρόκλησης μαζικών κυμάτων προσφυγιάς στις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More